Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ουρανοξύστης στο Λονδίνο λιώνει αμάξια και ψήνει αυγά

Ένα νέο κτίριο, στο κέντρο του Λονδίνου, έχει ανάψει, κυριολεκτικά, φωτιές στους μαγαζάτορες της οδού Eastcheap και σε κάποιους άτυχους περαστικούς.

Πρόκειται για έναν ουρανοξύστη 37 ορόφων, ο οποίος είναι υπό κατασκευή, στην οικονομική περιοχή της αγγλικής πρωτεύουσας, γνωστή απλά και ως City.

φωτο: AFP/Getty Images

Το ασυνήθιστο σχήμα και τα υλικά κατασκευής του κτιρίου – που έχει το παρατσούκλι “Walkie Talkie” - αντανακλούν ένα εξαιρετικά έντονο φως, κατευθείαν στην οδό Eastcheap. Μετρήσεις που έγιναν στην περιοχή, έδειξαν ότι, στον συγκεκριμένο δρόμο, το φως της αντανάκλασης είναι έξι φορές εντονότερο από το φως του ήλιου, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο του City.



Δεν είναι μοντάζ, είναι ο Walkie Scorchie - 



Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ακτίνα που δημιουργείται από την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω στην πρόσοψη του ουρανοξύστη, δεν απλώνει μόνο φως στον πολυσύχναστο αγγλικό δρόμο, αλλά προκαλεί και σοβαρά προβλήματα, με τις αναφορές για ζημιές, τις τελευταίες μέρες, να διαδέχονται η μία την άλλη.

Από ό,τι φαίνεται, η ακτίνα που αντανακλάται από τον Walkie Talkie είναι τόσο καυτή, που γίνεται επικίνδυνη.



Η καμπυλότητα του κτιρίου και το γυαλί στην πρόσοψή του, το μετέτρεψαν σε πηγή προβλημάτων - φωτο: PA

Χθες, ένας διευθυντής εταιρείας που πουλάει πλακάκια, ο Martin Lindsay, κατηγόρησε το κτίριο για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην πολυτελή του Jaguar XJ. Όπως είπε, την πάρκαρε, για μία ώρα, την περασμένη Πέμπτη, στον συγκεκριμένο δρόμο. Όταν επέστρεψε, η μυρωδιά καμένου ήταν έντονη και διαπίστωσε ότι κάποια από τα πλαϊνά μέρη του αυτοκινήτου του είχαν …λιώσει! Ακολούθησε ο Eddie Cannon, μηχανικός συστημάτων κλιματισμού, ο οποίος υποστήριξε ότι παρόμοιες ζημιές υπέστη και το βαν του, την περασμένη Τετάρτη.


Οι ζημιές στη Jaguar XJ -



Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρηματίες που έχουν τις επιχειρήσεις τους στην οδό Eastcheap. Σήμερα, έγινε γνωστό ότι η ακτίνα καυτού φωτός από τον ουρανοξύστη ήταν η αιτία μίας μικρής φωτιάς, που ευτυχώς δεν επεκτάθηκε, στην είσοδο ενός τοπικού κουρείου. Συγκεκριμένα, η ακτίνα “σημάδεψε” το χαλί στην είσοδο του μαγαζιού, μέχρι που το έκαψε τοπικά. Ζημιές προκλήθηκαν και στο πλαίσιο της πόρτας.


Το σημάδι από το καψάλισμα στο χαλάκι του κουρείου της Eastcheap


Σε διπλανό καφέ, τα πλακάκια στα σκαλοπάτια της εισόδου ζεστάθηκαν τόσο που ξεκόλλησαν από τη θέση τους και έσπασαν σε μικρά κομματάκια, ενώ η μπογιά από την πρόσοψη του μαγαζιού έχει υποστεί, ήδη, σημαντικές ζημιές.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα πλακάκια, όχι μόνο έσπασαν, αλλά πετάχτηκαν και αρκετά εκατοστά στον αέρα. Παράπονα εκφράζουν και ποδηλάτες, των οποίων οι σέλες λιώνουν, κάτω από το φως του ουρανοξύστη.

Ζευγάρι δεν πιστεύει το πόσο καυτή είναι η ακτίνα 




Για να δείξουν το μέγεθος του προβλήματος, ρεπόρτερ της εφημερίδας City A.M. πήγαν επί τόπου με θερμόμετρο και μέτρησαν τη θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα; Απόγευμα, στο κέντρο του Λονδίνου, ο υδράργυρος σταμάτησε στους 69.8 βαθμούς Κελσίου! Ένας από αυτούς, ο James Waterson, ο οποίος ήταν και εκείνος που αποκάλυψε το πρόβλημα, προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω.

 
Λονδρέζικο απόγευμα με 70 βαθμούς Κελσίου 

Αυτό είναι, ίσως, το κορυφαίο στιγμιότυπο της ιστορίας, μέχρι τώρα. Τι έκανε ο αθεόφοβος; Πήρε ένα τηγάνι, λίγο λάδι και …έψησε ένα αυγό, κάτω από το φως που αντανακλά ο ουρανοξύστης Walkie Talkie – τον οποίο οι Λονδρέζοι αποκαλούν, πλέον, Walkie …Scorchie (από το ρήμα scorch, που σημαίνει καψαλίζω).
 
Η καυτή ακτίνα του Walkie Talkie ψήνει και αυγά -



Ο Waterson έβαλε το αυγό σε σάντουιτς. Και το έφαγε, χαρακτηρίζοντάς το λίγο …παραψημένο για τα γούστα του!

 
Ο James Waterson δίπλα στο ψημένο του αυγό 


Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για όλα ευθύνεται η καμπυλότητα του κτιρίου και το γυαλί που σκεπάζει την πρόσοψή του.


Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι όσο αλλάζει ο καιρός και η θέση του ήλιου, η καυτή ακτίνα θα στρέφεται και σε άλλες άτυχες γειτονιές του Λονδίνου. Οι εργολάβοι του ουρανοξύστη δήλωσαν ότι ερευνούν το θέμα, ενώ, στο μεταξύ, τρεις θέσεις στάθμευσης στην περιοχή έχουν ανασταλεί προληπτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget Twitter Bird Gadget